top of page
IMG_20240620_104444.jpg

BRIGITINE KNJIGE

Zdravo,

si želiš več znanja o vzgoji sadik, shranjevanju semen in sonaravnem vrtnarjenju?

Potem si na pravem mestu. :)

Tokrat smo v Društvu Zmorem domače pripravili super akcijo knjigic, avtorice Brigite Šušteršič. 

KDO JE BRIGITA? 

Brigita Šušteršič je predavateljica ter učiteljica naravnega in domačega življenja s poudarkom na samooskrbnih vrtovih. Avtorica štirih knjig, Vrtnarskega dnevnika, kuharske knjige Kuhajmo domače,  knjige Vzgoja lastnih sadik in Shranjevanje semen, je po duši in srcu vrtnarka, mamica treh čudovitih otrok ter prijateljica.

Njena vrtnarska pot se je začela po rojstvu prvega sina. Ljubezen do vrtnarjenja se je poglobila po selitvi iz Ljubljane na Goričko, kjer je bilo prostora za ustvarjanje še več. Svoje dolgoletno znanje je zbrala v knjigah, ki so pred vami.

Brigita Šušteršič je tudi ustanoviteljica vrtnarije z imenom Brigitin vrt, kjer se aktivno trudi, da bi pri vrtnarjenju zmanjšala uporabo embalaže za enkratno uporabo. Zato so sadike vzgojene na različne načine, bodisi brez uporabe plastične embalaže ali z uporabo embalaže, ki bi se jo drugače zavrglo.

KAJ VSEBUJE PAKET 

- Knjiga Vzgoja lastnih sadik (29,90€)

- Knjiga Shranjevanje semen (24,90€)

- Vrtnarski dnevnik (22€) 

AKCIJA 45,00€ (NAMESTO 76,80€) + poštnina (5€)

VZGOJA LASTNIH SADIK 

Knjiga je razdeljena na dva glavna dela. V prvem delu je opisana vzgoja sadik na splošno, v drugem pa vzgoja vsake rastline posebej.

V prvem delu najdete vse nasvete, ideje in trike, kako si lahko vzgojimo svoje domače sadike bodisi v hiši, v kalilniku, rastlinjaku, na prostem ali pod svetili. Vse od načrtovanja, opreme, ki jo potrebujemo do same setve in presajanja sadik. Ne manjka pa tudi časovna tabela, kdaj je pravi čas za setev in vzgojo sadik za jesen in zimo. Veliko poudarek je tudi na napakah in škodljivcih s katerimi se lahko srečujemo pri vzgoji.


V knjigi boste našli tudi veliko zanimivih idej in nasvetov, kako lahko na različne načine vzgojimo sadike tudi s pomočjo ponovno uporabe embalaže oziroma kar brez nje. Aljaž Plankl pa je v knjigi pripravil poglavja o zimski setvi rastlin ter vzgoji sadik s pomočjo svetil.


V drugem delu knjige pa je vsaka rastlina podrobno opisana na svoji strani; opis vključuje vse od setve, presajanja in vzgoje do nege med samo rastjo. Navedenih je tudi nekaj nasvetov za presajanje na vrt, saj je knjiga namenjena temu, da vas vodi vse od vzgoje sadik do varnega presajanja na vrt. Teh opisov različnih sadike je več kot 50.

 

Je preprosta in domača knjiga, kjer je zajeto izključno znanje avtorice, ki ga je pridobila v zadnjih desetih letih vzgoje sadik in vrtnarjenja. Na vsaki strani boste našli veliko različnih fotografij, saj si tako opisano veliko lažje predstavljamo.

SHRANJEVANJE SEMEN 

Knjiga Shranjevanje semen ima 144 strani in je namenjena vsem ljubiteljem vrtov, ki bi svoje znanje radi poglobili in se naučili še več trikov in načinov shranjevanja semen.

 

V njej najdete različne načine in trike shranjevanja semen, kot so fermentacija semen, ročno opraševanje cvetov, pravilno shranjevanje semen, da ohranijo kaljivost tudi več let, kako prepoznati kdaj so semena primerna za pobiranje in še več drugih uporabnih informacij.

Vsa znanja iz knjige so plod lastnih izkušenj, različnih poskusov shranjevanja semen ter nenazadnje tudi napak, za katere si želim, da jih ne bi ponovili tudi vi, moji bralci. V knjigi so navedeni le tisti preizkušeni postopki, ki so se izkazali za uspešne.

Knjiga je razdeljena na dva dela: v prvem so navedene splošne informacije glede shranjevanja semen, v drugem pa postopek in način shranjevanja semen za vsako rastlino posebej.

VRTNARSKI DNEVNIK 

Pred vami je čisto novi Vrtnarski dnevnik, ki vas letos vodi skozi vzgojo sadik. Vse od januarja do decembra in res skrbi, da nobenega opravila ne pozabite. 

Predvsem tiste sadike za jesen in zimo, na katere pozabimo ali pa nam enostavno čas odleti prehitro. 

Dnevnik ima 170 strani in spiralno vezavo. 

KAJ NAJDEMO V DNEVNIKU? 

 • Prostor za načrt (bodisi okenska polica, rastlinjak, kalilnik,...)

 • Seznam semena 

 • Triki in nasveti 

 • Ideje in opomniki 

 • Mesečni koledarji opravil 

 • Prostor za zapisovanje lastnih opravil 

 • Prostor za opažanja, opomnike za naslednje leto 

 • Tabele vzgoje sadik, presajanja sadik in presajanja na vrt za vsak mesec

 • Tabelo in opozorila za vzgojo sadik za jesen in zimo

Poštnina je 5,00€ 

Če želiš kupiti knjige ločeno, nam piši na zmoremdomace@gmail.com.

JUHU :) Hvala za podporo. 

Za več informacij lahko pišeš na zmoremdomace@gmail.com.

Ekipa Društva Zmorem domače 

IMG_20240620_104444_edited.jpg

NAROČAM KNJIGE

Podatke za nakazilo prejmeš takoj na e-naslov. Preveri tudi med vsiljeno pošto. 

Cena 50€ (45€ paket knjig + 5€ poštnina)

 • Facebook
 • Instagram
bottom of page