top of page

Acerca de

20230620_184923_edited.jpg

TEČAJ SAMOOSKRBNI VRT  

Kako uspešno vzgojiti zelenjavo za 365 dni v letu? Katero zelenjavo lahko imamo pozimi na vrtu svežo in katero si lahko shranimo v klet in kako? Kako si shraniti svoja semena za drugo leto? Kako se na naraven način boriti proti škodljivcev in boleznimi? Kako uspešno vzgojiti sadike skozi celo leto? Katero domačo lekarno si lahko naredimo doma in še in še. 

30 DNI = 30 POSNETKOV 

Tečaj bo potekal preko spleta, da se lahko vidimo iz vseh krajev po Sloveniji ali dlje. :)

 

Na tečaj se lahko prijavite kadarkoli in zajema 10 daljših strokovnih predavanj, ter 20 tematskih predavanj direktno z vrta. Vsak udeleženec prejeme še PDF knjižico samooskrbni vrt, plakat SAMOOSKRBNI VRT, ter vsa predavanja na USB ključku (dobite po pošti) in bo tako vsebina za vedno ostala vaša. Seveda pride tudi še kakšno presenečenje. 

Tečaj vodi Brigita Šušteršič, avtorica knjig Vzgoja lastnih sadik, Shranjevanje semen, Kuhajmo domače in Vrtnarskega dnevnika, ustanoviteljica prve vrtnarije brez embalaže, kjer vzgaja sadike zelenjave in zelišč. Predvsem pa je Brigita aktivna na področju samooskrbe, kjer organizira različne tečaje, predavanja in spodbuja ljudi tudi na Facebooku in Instagramu Brigitin vrt.

Brigita je mamica trem otrokom ter žena, doma pa pridno skrbi za družinski vrt, ki je velik kar 500m2. Že več kot 10 let se trudi, da bi družinski vrt bil popolnoma samooskrben, zato ji trikov in nasvetov na tem področju nikoli ne zmanjka. 

VIDEO VSEBINA: 

* 10 strokovnih predavanj: (vsako predavanje traja približno 50 - 60 minut)  

 

Samooskrbni vrt po mesecih - če si želimo zelenjavo in sadje za 365 dni v letu, moramo biti pridni čisto vse mesece v letu. Ampak na koncu je ves trud poplačan, saj je domača hrana zakon v vseh pogledih. Letos in vsa naslednja leta boš imel svojo tudi ti. :) Skupaj si bomo skozi mesece pogledali opravila, ki jih nikakor ne smemo zamuditi. Pokazala bom tudi nekaj predlogov, kako si izdelati svoj lastni načrt za celo leto na vrtu.

 

Vzgoja sadik - vse od začetka v mesecu januarju in vse do konca meseca avgusta si lahko vzgajamo svoje sadike in s tem pripomoremo, da je naš vrt polni dobrot. S sadikami je to veliko lažje, zakaj pa izveš na predavanjih. :) Seveda ne bo manjkalo idej, trikov in nasvetov kako uspešno vzgajati sadike.

 

Setev in presajanje na vrt - za uspešen vrt je to zelo pomemben korak. Načinov je veliko in vsak si potem izbere najljubšega. Je pa nekaj ključnih, skupnih dejavnosti, ki jih moramo zagotoviti našim rastlinam, da bodo zrasle uspešne in zdrave.

 

Triki, ideje in nasveti iz Brigitinega vrta - teh je res toliko, da dobijo samostojno predavanje ;) Seveda bom vmes povedala veliko teh, ampak v tem predavanju pa bodo vsi združeni v celoto. Nikoli ni narobe večkrat slišati, pa nam potem skoraj sigurno ostane za vedno. Kako velik samooskrbni vrt potrebujemo za 1 osebo?

 

Kako do svojih semen - če želimo prihraniti in vedeti izvor naših semen, so tukaj naša domača semena. Lahko si shranimo zares veliko število semen, kako pa to naredimo, ja je tudi dobro vedeti kajne? :) Vse to si bomo pogledali v tem predavanju.

 

Shranjevanje in ozimnica - zelo ključen del samooskrbnega vrta in domače kuhinje je ozimnica. Ker si lahko vložimo, shranimo, zamrznemo res veliko domače hrane, bom v tem predavanju delila nasvete in trike, kako to uspešno narediti.

 

Domača lekarna - rožice in zelišča v naravi in na vrtu nam ponujajo toliko rešitev za tegobe. Kako si izdelati lastno mazilo, tinkturo, sirupe proti kašlju. Kako si pomagati ob pikih komarjev, kako hitro pozdraviti rano? To je le en delček vsega, kar si bomo skupaj pogledali.

 

Vrt jeseni in pozimi - zelo pomemben del za samooskrben vrt za 365 dni v letu. O tem pa moramo razmišljati že sedaj, v začetku poletja. Vzgoja sadik, direktne setve, razporeditev na vrtu, ko je komaj še kaj mesta :P in seveda kaj vse lahko raste na vrtu tudi pozimi.

Zelišča na vrtu - škodljivci in bolezni - večkrat boste slišali, da zelišča na vrtu ne smejo manjkati. Ne samo za nas, tudi na vrtu preprečijo marsikatero težavo in ozdravijo bolezen. Kako se torej na naraven način ubranimo škodljivcev in zdravimo kakšno drugo težavo na naših rastlinah.

 

Sadje, kot del vrta - da ne bo le zelenjava, je velik del vrta lahko tudi sadje. Poudarek bo na jagodičevju, vse od nege, lege in samo zasaditve. Sadje si lahko na različne shranimo tudi za pozimi.

* 20 tematskih predavanj direktno z vrta : (trajanje med 15 in 40 minut)  

Predavanja: Zastirka na vrtu, jagode, jagodičevje, paradižnik, zelišča na vrtu, potaknjenci, priprava in zasaditev grede, setev korenja pod karton, sladki krompir in ingver, vzgoja sadik, shranjevanje semen, ročno opraševanje cvetov, fermentacija in sušenje semen, domača gnojila in škropiva, sprehod po vrt s triki in nasveti, škodljivci in kako se jih obraniti, bolezni in kako se proti njim borimo, ozimnica z recepti, domača lekarna in še kaj. :) 

 

Zakaj bi kupoval semena, mazila, tinkture, škropiva, gnojila,... ko pa lahko vse pripravimo doma. Znanje, ki ga enkrat osvojiš pa za zmeraj obdržiš. :)

 


CENA 

REDNA CENA - 150€ (5€/PREDAVANJE) 
AKCIJA V DECEMBRU :) 
(Če bi ti bilo lažje plačilo na obroke, mi prosim piši na brigitinvrt@gmail.com in se vse dogovorimo) 

IZJAVE UDELEŽENCEV NA NAŠIH TEČAJIH 
bottom of page